AccueilNederlandHet exotische eiland...

Het exotische eiland Vanuatu heeft een ambitieus klimaatplan

De eilandnatie in de Stille Oceaan heeft invloed op internationale klimaatinspanningen

De natie Vanuatu in de Stille Oceaan heeft een van ‘s werelds meest ambitieuze klimaatbeleid gelanceerd, met de belofte om tegen 2030 100% hernieuwbare energie te gebruiken voor de opwekking van elektriciteit en ambitieuze doelen te stellen voor verliezen en schade, meldt de Guardian.

De aankondiging is het zoveelste voorbeeld van hoe de kleine eilandnatie een impact heeft op internationale klimaatinspanningen.

Tijdens de VN-klimaattop van vorig jaar in Glasgow werden alle landen opgeroepen om hun nationaal bepaalde bijdragen (NDC’s) voor klimaatactie tegen het einde van 2022 te « herzien en te versterken ». Vanuatu is een van de slechts 12 landen die dit hebben gedaan, en ambitieuze doelen zijn geprezen door regionale experts.

« Ze zijn echt een voorbeeld voor de rest van de wereld », zegt Tagaloa Cooper-Halo, directeur van het Climate Change Resilience Program bij het secretariaat van het Pacific Regional Environment Program (SPREP).

“Vanuatu geeft in veel opzichten het goede voorbeeld, ook al heeft het een verwaarloosbare uitstoot. Zij nemen het voortouw door hun plan te presenteren. Dit is een enorme inspanning geweest van hun regering en alle belanghebbenden, omdat het veel werk en coördinatie vergt om tot de aankondiging te komen.”

Vanuatu is al een koolstofnegatief land – wat betekent dat het meer uitstoot absorbeert dan het produceert – maar is vastbesloten om nog verder te gaan door fossiele brandstoffen bijna volledig uit te faseren en hoopt tegen 2030 100 % uit hernieuwbare bronnen te genereren.

Ze roepen ook op tot de snelle oprichting van een mechanisme voor de financiering van verlies en schade om kwetsbare gemeenschappen te helpen.

Volgens de regering worden de kosten om aan de herziene verplichtingen van Vanuatu te voldoen tegen 2030 geschat op 1,2 miljard dollar.

« Dertig jaar geleden was Vanuatu het eerste land ter wereld dat klimaatvervuilers opriep om te betalen voor de permanente verliezen en onomkeerbare schade veroorzaakt door hun uitstoot », zegt Dr. Wesley Morgan, senior onderzoeker bij de Climate Council.

“Vandaag roept Vanuatu op tot de oprichting van een nieuw mechanisme voor de financiering van verliezen en schade bij de VN. Om een ​​effectieve bondgenoot van de Stille Oceaan te zijn op het gebied van klimaatactie, moet Australië de oprichting van een nieuw mechanisme voor de financiering van verlies en schade ondersteunen.”

De stap zet ook de toon voor de voorbereidingen van de Pacific-regio voor de COP27-top die in november in Caïro wordt gehouden.

Vanuatu, dat door de Verenigde Naties wordt beoordeeld als het land dat het meeste risico loopt op natuurrampen, dringt er momenteel ook op aan dat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) een advies uitbrengt over klimaatgerelateerde schade.

« De regering van Vanuatu is zeer moedig geweest om het advies van het Internationaal Gerechtshof te vragen en het is allemaal goed voor de Stille Oceaan », zei Cooper-Hallow.

Volgens de regering van Vanuatu steunen meer dan 80 landen van over de hele wereld haar poging om een ​​advies van de IC te verkrijgen vóór een stemming in de Algemene Vergadering van de VN tijdens de komende zitting.

Foto: iStock door Getty Images

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Circulaire Startbegroting 2024

De ontwerp-circulaire specificeert de uitgangspunten die de FOD Strategie en Ondersteuning (BOSA) hanteert, evenals het tijdschema en de procedures die voorzien zijn voor de opmaak van de initiële begroting 2024. De circulaire voorziet ook in de meerjarenraming voor 2025-2028. Het...

U kunt de volgende opties gebruiken:

عن طريق إتلاف الدماغ. يتضمن العلاج بالصدمات الكهربائية (العلاج بالصدمات الكهربائية) وضع قطبين كهربائيين على الرأس لتمرير الكهرباء عبر الدماغ بهدف التسبب في نوبة شديدة أو تشنج. تؤدي هذه العملية دائمًا إلى إتلاف الدماغ ، مما يؤدي...

De simpele waarheid over ECT: niemand mag een shockbehandeling krijgen

ECT werkt door de hersenen te beschadigen. ECT (elektroconvulsietherapie) omvat het aanbrengen van twee elektroden op het hoofd om elektriciteit door de hersenen te laten gaan met als doel een intense aanval of convulsie te veroorzaken. Het...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.