AccueilNederlandde Zweedse traditie...

de Zweedse traditie die kinderen de dingen van het leven leert – europeantimes.news

• De traditie van « zaterdagsnoepjes » begon in de jaren vijftig

• Kinderen bepalen zelf hoeveel van hun budget ze investeren in snoep

• Het voordeel van deze traditie gaat veel verder dan een gezond gebit

Elke zaterdagmiddag is het Lilleholmen-plein in Stockholm druk met gezinnen die het plaatselijke winkelcentrum binnenkomen. Als je beter kijkt, zul je merken dat de meeste kinderen op weg naar buiten een zak met verschillende snoepjes in hun handen houden, schrijft de BBC in zijn materiaal.

De Zweden houden zo veel van deze zaterdagtraditie dat ze er zelfs een speciaal woord voor hebben: lördagsgodis, wat letterlijk « zaterdagsnoepjes » betekent.

Kinderen in Zweden kijken uit naar het weekend voor hun wekelijkse snoeprantsoen. Maar naast genot zit er achter de « zaterdagsnoepjes » nog een onvermoed voordeel.

Zoete traditie

« Lördagsgodis heeft altijd bestaan », vertelde Robert Lundin aan de BBC. Hij heeft net marshmallows gekocht voor zijn 5-jarige dochter. “Je wacht tot zaterdag om snoep te kopen. En het is een soort van kleine maar betekenisvolle gebeurtenis met je ouders. Ze brachten me hier als kind, en nu neem ik mijn dochter mee.”

Naast genot schuilt er achter de « zaterdagsnoepjes » in Zweden een onvermoed voordeel.

De Lördagsgodis-traditie dateert uit de jaren vijftig. Medische autoriteiten in Zweden beginnen slechts één keer per week snoep aan te bevelen, in een poging om het toenemende aantal gevallen van tandbederf als gevolg van de algemene welvaart van de bevolking van het land te beperken, zegt Sophie Tegsveden Devo, een schrijver en docent over Zweedse cultuur en waarden.

De neiging van de Zweden om hun land te vertrouwen moedigt hen aan om het advies op te volgen om tot zaterdag beperkt zoet te eten, een trend die uiteindelijk een geliefd tijdverdrijf voor het gezin wordt.

“De kinderen vinden het erg leuk”, zegt Hui Jiang, die tien jaar geleden vanuit China naar Zweden emigreerde. De traditie is ook aanwezig in haar familie, waar net bij het noemen van lördagsgodis de kinderen beginnen te springen van vreugde. – Sophie Tegsveden Devo

Een gedachte voor het weekbudget

Snoepjes zijn een geweldige beloning voor iedereen die aan het einde van de week wil ontspannen. Maar zowel culturele commentatoren als economen beweren dat er veel meer te leren valt uit de lördagsgodis-traditie. Volgens hen moedigt het evenement kinderen aan om na te denken over het wekelijkse budget, dat hun onafhankelijkheid van jongs af aan ontwikkelt.

“Mijn kinderen hebben sinds hun zesde jaar een bankpas. Elke week stort ik er 20 kronen in. Daarna gaan ze elke zaterdag naar de winkel om de tas te vullen”, zegt Tegsveden Devo, die een zevenjarige tweeling heeft. « Ze moeten hun zaterdagsnoep, speelgoed of iets anders dat ze niet nodig hebben zorgvuldig budgetteren », legt ze uit.

« Zaterdagsnoepjes » moedigen kinderen aan om na te denken over het wekelijkse budget, dat hun onafhankelijkheid vanaf jonge leeftijd ontwikkelt.

In de winkel kunnen tot 40 bulksnoepjes worden gekocht voor 20 kronen. Haar dochter komt meestal thuis met een uitpuilende tas, terwijl haar zoon ervoor kiest om kleinere, lichtere snoepjes te kopen om meer geld op zijn rekening te houden.

Financiële vrijheid bevorderen

Hoewel colaflesjes of kauwgom in eerste instantie misschien geen symbolen van financiële vrijheid lijken, zegt Tegsveden Devo dat haar familie verre van de enige is die de lördagsgodis-traditie gebruikt als een les in het beheren van persoonlijke financiën. « Snoep is meestal een van de eerste dingen waar kinderen regelmatig geld aan uitgeven als ze een wekelijkse toelage krijgen, wat in Zweden al sinds de jaren zestig gebruikelijk is », zegt ze.

Volgens gegevens uit 2020 die zijn gedeeld door Swedbank, een van de grootste banken van het land, ontvangen 7 op de 10 Zweedse kinderen momenteel wekelijks of maandelijks zakgeld. 6 van de 10 ondervraagde ouders zeiden dat zij en hun kinderen het eens waren over waar hun geld voor gebruikt moest worden.

Américo Fernandes, een econoom en personal finance-adviseur voor SEB, een andere grote Scandinavische bankketen, is het ermee eens dat de lördagsgodis-traditie beslist een nuttig hulpmiddel is om de waarde van geld te begrijpen.

« Het is moeilijk om met een achtjarige te praten en het belang van sparen uit te leggen », zegt hij. “Maar als kinderen geld krijgen om uit te geven aan wekelijkse snoepjes of andere kleine dingen, kunnen ze elementaire financiële planning leren. Het is gemakkelijker te begrijpen dat als ik je 20 kronen geef en je geeft het meteen uit, je de rest van de maand of week geen geld meer hebt.”

Uit een onderzoek van Swedbank blijkt dat het gemiddelde wekelijkse zakgeld voor een zevenjarig kind in Zweden 20 kronen (ongeveer 2 euro) is. Dit loopt op tot 500 kronen per maand voor 15-jarigen, waarbij kinderen er een gewoonte van maken om het uit te geven aan kleding of activiteiten met vrienden, zoals uit eten gaan of naar de bioscoop gaan.

Er zijn aanwijzingen dat het stimuleren van financiële verantwoordelijkheid vanaf jonge leeftijd gezond is

spaargewoonten: meer dan 7 op de 10 door Swedbank ondervraagde ouders verklaarden dat hun kinderen soms wat van hun zakgeld sparen.

De rol van de staat

Americano Fernandez gelooft dat ouders over de hele wereld veel kunnen leren van de neiging van de Zweden om met kinderen te praten over budgettering en persoonlijke financiën, in een tijd waarin de uitgaven van huishoudens omhoog schieten. Maar hij herinnert ons eraan dat het belangrijk is om het bestedingspatroon van Zweden te zien in de context van hun lange geschiedenis van sociaal welzijn en een cultuur die individualisme en onafhankelijkheid op alle leeftijden aanmoedigt.

Onderwijs is gratis en de gezondheidszorg wordt gesubsidieerd door de staat, waardoor de financiële druk op gezinnen wordt verminderd. Bovendien hebben alle ouders, ongeacht het inkomen, recht op maandelijkse kinderbijslag van 1.250 kronen (bijna 120 euro) tot hun kind 16 jaar wordt. Zo heeft iedereen de mogelijkheid om voor zijn kinderen te sparen of wekelijks of maandelijks zakgeld te geven in een manier die in veel andere samenlevingen onmogelijk is.

Als kinderen 16 jaar worden, stopt de staat met het betalen van kinderbijslag aan hun ouders en begint ze hetzelfde bedrag rechtstreeks in de vorm van studiefinanciering te geven, zolang ze blijven studeren.

« Dus het idee met wekelijkse of maandelijkse toelagen is dat ze langzaam optellen tot het collegegeld », voegt Tegsveden Devo toe. « Het is een soepele overgang van het krijgen van geld van ouders naar het krijgen van geld van de staat. »

De toekomst van « Saturday Sweets »

Of het nu gaat om kinderen die leren budgetteren met munten en bankbiljetten, of om bankoverschrijvingen en apps, er is in Zweden weinig discussie over de vraag of de lördagsgodis-trend zich zal voortzetten – zelfs nu Zweden steeds dichter bij een geldloze en digitale samenleving komt. portefeuilles.

Ouders over de hele wereld zouden veel kunnen leren van de neiging van Zweden om met hun kinderen over budgettering en persoonlijke financiën te praten.

“Ik denk dat de traditie dat kinderen hun eerste zakgeld uitgeven aan snoep, zal blijven bestaan. Ik zie niet in waarom dat zou moeten veranderen’, zei Fernandez.

Hij wijst er echter op dat sommige mensen al op doordeweekse avonden misbruik maken van de lekkernijen, en nationale cijfers tonen aan dat de consumptie van chocolade en zoetwaren de afgelopen jaren gestaag is gestegen.

“Mensen eten doordeweeks misschien meer snoep, maar ze zullen de lördagsgodis-traditie niet opgeven”, weet Devo zeker. « Het zit echt diep geworteld. »

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Palmolie in biobrandstoffen op de Belgische markt valt terug naar nul

Een eerste analyse van de registraties in 2023 van biobrandstoffen die gebruikt worden in de transportsector leert dat het verbruik van palmolie als biobrandstof in België terugvalt naar nul. “Na een jarenlange groei van palmolie in biobrandstoffen, blijkt de...

Europese natuurherstelwet/Een tekst die de minimaal aanvaardbare ambitie handhaaft om de natuur niet on hold te zetten, en antwoorden geeft op bepaalde zorgen van...

Na analyse verwelkomt de federale minister van Milieu, Zakia Khattabi, het nieuwe voorstel van het Zweedse voorzitterschap over de Europese wet inzake natuurherstel: "Ik ben verheugd dat de nieuwe tekst die op tafel ligt een niveau van noodzakelijke ambitie...

Oekraïense vluchtelingen in de EU hebben meer steun nodig

Vandaag lanceert Caritas Europa haar nieuwe analyse over de implementatie van de Tijdelijke Beschermingsrichtlijn (TPD), gebaseerd op een enquête uitgevoerd in 21 landen. Een grote meerderheid van de vluchtelingen heeft moeite om toegang te krijgen tot betaalbare huisvesting...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.