AccueilNederlandDe moord op...

De moord op Shinzo Abe wordt terrorist genoemd

De moord op Shinzo Abe – Voormalig Japans premier Shinzo Abe werd vermoord omdat hij banden had met de Unification Church. De moordenaar noemde dit als motief voor zijn dodelijke schietpartij. De 41-jarige Yamagami heeft de onderzoekers verteld dat hij Abe heeft vermoord omdat deze de religieuze beweging promootte. Yamagami’s moeder was lid van de Unification Church en de moordenaar gaf de beweging de schuld van een « enorme donatie » die ze meer dan 20 jaar geleden aan de kerk had gedaan en die volgens zijn verklaring de financiën van het gezin had verlamd.

Als een geradicaliseerde moslim een ​​christen vermoordt omdat hij christen is, spreken we meteen van een terroristische aanslag. Wat is hier anders? Een geradicaliseerde « anti-sekte » vermoordde een persoon vanwege zijn banden met de Church of Unification. Wat is vergelijkbaar? Een geradicaliseerde persoon vermoordde een ander vanwege zijn religieuze overtuiging. In feite was Abe helemaal geen lid van de Church of Unification. Maar hij had deelgenomen aan enkele van hun evenementen en prees hun werk voor wereldvrede. Zijn moord stuurt een terreurboodschap: maak geen kennis met de Moonies (de Church of Unification is gesticht door de Koreaanse dominee Sun Yung Moon, en zijn volgelingen worden door zijn tegenstanders denigrerend « Moonies » genoemd), of je wordt vermoord . Dat is terrorisme.

In Japan is jaren geleden een advocatenconsortium opgericht om te strijden tegen de Church of Unification in het land. Ze zijn beschreven door het tijdschrift Bittere winter als « hebzuchtige advocaten die familieleden probeerden over te halen van degenen die aan de Unification Church hadden gedoneerd om een ​​rechtszaak aan te spannen om het geld terug te vorderen ». Een van deze Japanse advocaten, Yasuo Kawai, verklaarde na de moord: « Ik keur het gebaar van de moordenaar duidelijk niet goed, maar ik kan zijn wrok begrijpen ». Je zou kunnen zeggen dat een dergelijke rechtvaardiging van de moord grenst aan de verontschuldiging van geweld. Het is terrorisme goedkeuren.

Precies zoals onstabiele geesten kunnen worden beïnvloed door haatzaaiende uitlatingen van moslimextremisten tegen andere denominaties (of zelfs andere moslims), anti-sektepropaganda zoals die bestaat in Japan, maar ook in Europa (zie hier over de invloed van de FECRISeen « anti-sekte » overkoepelende organisatie uit Europa, over de oorlog in Oekraïne), kan een ongezonde geest beïnvloeden als die van Yamagami Tetsuya, Abe’s moordenaar.

We mogen de invloed van haatdragende taal op mensen nooit minimaliseren. En we mogen zeker niet met twee maten meten op basis van welke religieuze overtuiging de moordenaar en het slachtoffer is. Terrorisme is terrorisme. De moord op Abe heeft een terroristische component en de haatzaaiende taal die jarenlang door sommige anti-sektegroepen tegen de Unification Church is gericht, kan zeker enigszins verantwoordelijk zijn voor wat er is gebeurd, welke persoonlijke klacht de moordenaar ook zou hebben gehad.

Oorspronkelijk gepubliceerd in The European Times.

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Voorzitter Metsola van EUCO: De interne markt is de grootste economische motor van Europa

In haar toespraak voor de buitengewone Europese Raad die vandaag in Brussel werd gehouden, benadrukte de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, bijvoorbeeld de volgende kwesties: Verkiezingen voor het Europees Parlement “Binnen vijftig dagen zullen honderden miljoenen Europeanen naar de...

Un rapport de l’ONU détaille le « climat de peur » dans les zones occupées par la Russie en Ukraine

S'appuyant sur plus de 2 300 témoignages de victimes et de témoins, le rapport détaille les mesures prises par la Russie pour imposer la langue, la citoyenneté, les lois, le système judiciaire et les programmes éducatifs russes dans les...

Faith and Freedom Summit III, « Faire de celui-là un monde meilleur »

La coalition d'ONG du Faith and Freedom Summit III a conclu ses conférences en montrant l'impact et les défis des organisations confessionnelles au service de la communauté européenne. Dans un environnement accueillant et prometteur, dans les murs du Parlement européen, une...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.