AccueilNederlandPoetin faalt waar...

Poetin faalt waar Europa slaagt

Helaas zijn de voorspellingen van de afgelopen maanden uitgekomen. Europa veroordeelt niet alleen in de sterkst mogelijke bewoordingen, maar ook in daden, de Russische aanval op Oekraïne. De afgelopen dagen is Europa op het gebied van defensie van een draf naar een sprint gegaan. Poetin wilde de NAVO verzwakken en verdelen Europa. Hij bereikt echter precies het tegenovergestelde van wat hij bedoelde. De tijd dat Europa zich alleen nog als economische reus opdeed, is voorbij. Ons continent bevindt zich op een historisch keerpunt.

Europa is nog nooit zo verenigd geweest. Met een ongekend pakket financiële sancties zijn Russische banktegoeden bevroren om de oorlogsmachine van Poetin leeg te pompen. Het hele Europese luchtruim is gesloten voor alle Russische vliegtuigen, inclusief de privéjets van oligarchen. De Russische propagandakanalen Russia Today en Sputnik zijn verboden om desinformatie een halt toe te roepen. Voor het eerst in de geschiedenis financiert de EU militair materieel dat de lidstaten aan Oekraïne zullen leveren voor een bedrag van een half miljard euro. Duitsland heeft een historische ommezwaai gemaakt door aan te kondigen dat het 100 miljard euro zal investeren in defensie en dat 2% van het BBP naar defensie zal gaan, zoals de NAVO al jaren eist. De Nordstream 2-leiding is opgeschort. Voor Oekraïne is groen licht gegeven voor een Europees noodhulppakket ter waarde van 1,2 miljard euro. Deze week wordt besloten om Oekraïense vluchtelingen tijdelijke bescherming te bieden.

Europa handelt als één geheel terwijl Rusland verandert in de paria van de internationale gemeenschap. En Europa zal standvastig blijven. Elke verdere militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne zal verdere gevolgen en hoge kosten met zich meebrengen. Rusland is Oekraïne binnengevallen, maar Europa heeft Rusland financieel bij de keel. De-escalatie kan alleen plaatsvinden als Rusland zijn troepen terugtrekt uit Oekraïne. Het is nog steeds mogelijk dat Rusland van koers verandert. Hoe eerder hoe beter. Elk uur dat het conflict voortduurt, is een uur dat er meer mensen worden gedood. De-escalatie is een absolute voorwaarde om dit conflict te beëindigen. Tegelijkertijd moeten we nu vooruit durven denken en deze kans niet voorbij laten gaan om onze strategische autonomie in Europa op het gebied van defensie en energievoorziening te versterken. Niemand weet waartoe Poetin uiteindelijk in staat is. Europa is voor 40% van zijn gasvoorziening afhankelijk van Rusland. Drastische vergeldingsmaatregelen zijn niet ondenkbaar. Door de crisis wordt nu druk uitgeoefend om vooruitgang te boeken bij het vergroten van de onafhankelijkheid van Europa in strategische sectoren.

De wil is er. Tot Poetins spijt is het resultaat niet een verdeeld maar een verenigd Europa en niet een zwakkere maar een sterkere NAVO. Is het niet juist in tijden van crisis dat de EU altijd vooruitgang heeft geboekt? Dit is een kans om leiderschap te ontketenen en onze Europese constructie te versterken, laten we deze kans om geschiedenis te schrijven niet missen.

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Wat is de VN-Mensenrechtenraad? europahoy.nieuws

Is nieuwe sessie De bijeenkomst, die maandag begint, is de langste tot nu toe, tot april, en belooft een volle agenda, met aanhoudende oorlogen in Gaza, Soedan en Oekraïne, de situatie van mensenrechtenverdedigers over de hele wereld en meer...

UNHCR helpt duizenden mensen op de vlucht voor geweld door gewapende groepen in het noorden van Mozambique europahoy.new

Sinds het begin van de laatste uitbraak begin februari zijn ruim 70.000 mensen hun huizen ontvlucht naar zuidelijke districten, aldus het agentschap vrijdag. Alleen al in één district, Chiure, zijn ruim 56.000 mensen getroffen, terwijl ruim 33.000 mensen zijn...

Studenten gastronomie plannen een recept voor de toekomst van Madagaskar europahoy.new

Op de Beabo Primary School in Ambovombe, in het zuiden van Madagaskar, strijden teams van studenten om het lekkerste en meest voedzame voedsel te bereiden met behulp van lokaal beschikbare producten die hopelijk hun ouders en anderen zullen aanmoedigen...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.