AccueilNederlandPatriarch Moskou wijt...

Patriarch Moskou wijt invasie Oekraïne aan ‘relaties tussen het Westen en Rusland’

Terwijl de brieven van religieuze persoonlijkheden die de patriarch van Moskou Kirill ondervragen over zijn morele verantwoordelijkheid in het licht van de oorlog in Oekraïne, zich vermenigvuldigen, lijkt laatstgenoemde vast te houden aan zijn standpunten.

De oorsprong van de confrontatie in Oekraïne ligt in de relaties tussen het Westen en Rusland en het is onderdeel geworden van een strategie om Rusland te verzwakken, zei Patriarch Kirill van Moskou in een brief aan de Wereldraad van Kerken.

Kirils brief van 10 maart was een reactie op een brief die op 2 maart was verzonden door de waarnemend algemeen secretaris van de Wereldraad van Kerken (WCC), ds. Ioan Sauca, die patriarch Kirill vroeg om te bemiddelen zodat de oorlog in Oekraïne kan worden gestopt.

De Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties zei op 11 maart dat meer dan 2,5 miljoen mensen Oekraïne zijn ontvlucht sinds Rusland op 24 februari binnenviel.

Van Kiril is bekend dat hij het oor heeft van de Russische president Vladimir Poetin.

De Russische patriarch maakte geen melding van het lijden waarmee de burgers van Oekraïne worden geconfronteerd als hun steden worden gebombardeerd en honderden van hen worden gedood en verminkt.

Dit tragische conflict is onderdeel geworden van de grootschalige geopolitieke strategie die er in de eerste plaats op gericht is Rusland te verzwakken.

Patriarch van Moskou Kirill

“En nu leggen de westerse leiders zulke economische sancties op aan Rusland die schadelijk zullen zijn voor iedereen.”

De Russisch-orthodoxe kerk is de grootste van de orthodoxe traditie in de WCC, een gemeenschap van 352 kerken uit meer dan 120 landen, die wereldwijd meer dan 580 miljoen christenen vertegenwoordigen.

De WCC omvat de meeste orthodoxe kerken ter wereld, tal van anglicaanse, baptistische, lutherse, methodistische en gereformeerde kerken, evenals vele verenigde en onafhankelijke kerken.

‘RUSSOPHOBIE VERSPREIDING’

Kiril schreef dat de westerse leider hun bedoelingen duidelijk maakte – “om niet alleen de Russische politieke of militaire leiders leed te bezorgen, maar specifiek het Russische volk. Russofobie verspreidt zich in een ongekend tempo over de westerse wereld.”

De Nationale katholieke verslaggever schreef op 8 maart dat Kirill, een oude bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin, al had afgezien van kritiek op de Russische invasie – waardoor velen in de Oekraïens-orthodoxe kerken die eerder trouw waren gebleven aan de patriarch van Moskou tijdens een schisma in hun land, zich vervreemdden.

Kiril zei tegen de Wereldraad van Kerken dat hij hoopt dat “zelfs in deze moeilijke tijden, zoals altijd het geval is geweest, de Wereldraad van Kerken een platform zal kunnen blijven voor een onpartijdige dialoog, vrij van politieke voorkeuren en eenzijdige benaderingen.

De brief van de Wereldraad van Kerken werd op 2 maart doorgestuurd naar de Russische patriarch, de zesde dag sinds de Russische invasie van zijn buurland, die wereldwijde veroordeling heeft uitgelokt door landen en de Verenigde Naties.

« Het is met veel pijn en met een gebroken hart dat ik schrijf aan Uwe Heiligheid », schreef Sauca, die van de Orthodoxe Kerk van Roemenië is.

« De tragische situatie van de oorlog in Oekraïne heeft enorm veel leed en verlies aan mensenlevens veroorzaakt. »

Afzonderlijk in een verklaring op 11 maart de Wereldraad van Kerken zei dat het « geschokt is door de escalerende impact van het conflict in Oekraïne op burgers – de vrouwen, mannen en kinderen van Oekraïne – en door wat steeds willekeurigere aanvallen lijken te zijn »,

zei Sauca. “De luchtaanval op het Marioepol-ziekenhuis nr. 3 op 9 maart, de aanvallen op andere ziekenhuizen, scholen, kleuterscholen en woonwijken, en het toenemende aantal burgerslachtoffers en -gewonden wijzen er allemaal op dat het internationaal humanitair recht wordt genegeerd.”

Meer: « De president van de CEC tegen Patriarch Kiril: uw stilzwijgen stelt teleur en beangstigt » Hier

Lien source

Publicitéspot_img

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

Oekraïense vluchtelingen in de EU hebben meer steun nodig

Vandaag lanceert Caritas Europa haar nieuwe analyse over de implementatie van de Tijdelijke Beschermingsrichtlijn (TPD), gebaseerd op een enquête uitgevoerd in 21 landen. Een grote meerderheid van de vluchtelingen heeft moeite om toegang te krijgen tot betaalbare huisvesting...

Resultaten van de veiling van schatkistcertificaten van 06 juni 2023

Het Federaal Agentschap van de Schuld kondigt aan dat het de biedingen op de veiling van schatkistcertificaten van vandaag voor een totaalbedrag van 2,195 miljard euro heeft aanvaard. Dit bedrag is als volgt over de lijnen verdeeld: ISIN-code: BE0312790620...

Resultaten van de aanbesteding van Schatkistcertificaten van 06 juni 2023

Het Federaal Agentschap van de Schuld deelt mee dat het vandaag voor een totaalbedrag van EUR 2.195 miljard in Schatkistcertificaten heeft aanbesteed, als volgt verdeeld over de lijnen : ISIN Code : BE0312790620 - 14/09/2023Opgenomen (EUR miljard) : 0.955Gew. gemid....

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.