AccueilNederlandPatriarch Moskou wijt...

Patriarch Moskou wijt invasie Oekraïne aan ‘relaties tussen het Westen en Rusland’

Terwijl de brieven van religieuze persoonlijkheden die de patriarch van Moskou Kirill ondervragen over zijn morele verantwoordelijkheid in het licht van de oorlog in Oekraïne, zich vermenigvuldigen, lijkt laatstgenoemde vast te houden aan zijn standpunten.

De oorsprong van de confrontatie in Oekraïne ligt in de relaties tussen het Westen en Rusland en het is onderdeel geworden van een strategie om Rusland te verzwakken, zei Patriarch Kirill van Moskou in een brief aan de Wereldraad van Kerken.

Kirils brief van 10 maart was een reactie op een brief die op 2 maart was verzonden door de waarnemend algemeen secretaris van de Wereldraad van Kerken (WCC), ds. Ioan Sauca, die patriarch Kirill vroeg om te bemiddelen zodat de oorlog in Oekraïne kan worden gestopt.

De Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties zei op 11 maart dat meer dan 2,5 miljoen mensen Oekraïne zijn ontvlucht sinds Rusland op 24 februari binnenviel.

Van Kiril is bekend dat hij het oor heeft van de Russische president Vladimir Poetin.

De Russische patriarch maakte geen melding van het lijden waarmee de burgers van Oekraïne worden geconfronteerd als hun steden worden gebombardeerd en honderden van hen worden gedood en verminkt.

Dit tragische conflict is onderdeel geworden van de grootschalige geopolitieke strategie die er in de eerste plaats op gericht is Rusland te verzwakken.

Patriarch van Moskou Kirill

“En nu leggen de westerse leiders zulke economische sancties op aan Rusland die schadelijk zullen zijn voor iedereen.”

De Russisch-orthodoxe kerk is de grootste van de orthodoxe traditie in de WCC, een gemeenschap van 352 kerken uit meer dan 120 landen, die wereldwijd meer dan 580 miljoen christenen vertegenwoordigen.

De WCC omvat de meeste orthodoxe kerken ter wereld, tal van anglicaanse, baptistische, lutherse, methodistische en gereformeerde kerken, evenals vele verenigde en onafhankelijke kerken.

‘RUSSOPHOBIE VERSPREIDING’

Kiril schreef dat de westerse leider hun bedoelingen duidelijk maakte – “om niet alleen de Russische politieke of militaire leiders leed te bezorgen, maar specifiek het Russische volk. Russofobie verspreidt zich in een ongekend tempo over de westerse wereld.”

De Nationale katholieke verslaggever schreef op 8 maart dat Kirill, een oude bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin, al had afgezien van kritiek op de Russische invasie – waardoor velen in de Oekraïens-orthodoxe kerken die eerder trouw waren gebleven aan de patriarch van Moskou tijdens een schisma in hun land, zich vervreemdden.

Kiril zei tegen de Wereldraad van Kerken dat hij hoopt dat “zelfs in deze moeilijke tijden, zoals altijd het geval is geweest, de Wereldraad van Kerken een platform zal kunnen blijven voor een onpartijdige dialoog, vrij van politieke voorkeuren en eenzijdige benaderingen.

De brief van de Wereldraad van Kerken werd op 2 maart doorgestuurd naar de Russische patriarch, de zesde dag sinds de Russische invasie van zijn buurland, die wereldwijde veroordeling heeft uitgelokt door landen en de Verenigde Naties.

« Het is met veel pijn en met een gebroken hart dat ik schrijf aan Uwe Heiligheid », schreef Sauca, die van de Orthodoxe Kerk van Roemenië is.

« De tragische situatie van de oorlog in Oekraïne heeft enorm veel leed en verlies aan mensenlevens veroorzaakt. »

Afzonderlijk in een verklaring op 11 maart de Wereldraad van Kerken zei dat het « geschokt is door de escalerende impact van het conflict in Oekraïne op burgers – de vrouwen, mannen en kinderen van Oekraïne – en door wat steeds willekeurigere aanvallen lijken te zijn »,

zei Sauca. “De luchtaanval op het Marioepol-ziekenhuis nr. 3 op 9 maart, de aanvallen op andere ziekenhuizen, scholen, kleuterscholen en woonwijken, en het toenemende aantal burgerslachtoffers en -gewonden wijzen er allemaal op dat het internationaal humanitair recht wordt genegeerd.”

Meer: « De president van de CEC tegen Patriarch Kiril: uw stilzwijgen stelt teleur en beangstigt » Hier

Lien source

Publicité

Plus articles a lire

spot_img
spot_img

Faites la subscription avec nous

Lire ausi The European Times.

Lire la suite

‘Kritische hiaten’ in het begrijpen van de klimaatverandering voeden de verspreiding van tropische ziekten europahoy.new

Uit het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), uitgevoerd in samenwerking met Reaching the Last Mile (RLM), een mondiaal gezondheidsinitiatief om verwaarloosde tropische ziekten (NTD’s) uit te bannen, is gebleken dat Stijgende temperaturen en veranderende weerpatronen veranderen de verspreiding van...

La CPI demande des mandats d’arrêt contre les dirigeants du Hamas et Netanyahu d’Israël

Dans un déclarationle procureur de la CPI, Karim Khan, a déclaré qu'il y avait des motifs raisonnables de croire que Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) et Ismail Haniyeh du Hamas « assumer la responsabilité pénale » pour meurtre, extermination...

Het meten van wachttijden in de gezondheidszorg: voor wie, waarom en hoe?

In tegenstelling tot andere landen zijn de huidige Belgische initiatieven om wachttijden te meten (d.m.v. enquêtes, op basis van administratieve gegevens, enz.) beperkt, versnipperd en vaak kortstondig of eenmalig. Tot op heden werden enkel de wachttijden in de Vlaamse...

Profitez d'un accès exclusif à l'ensemble de notre contenu

Bientôt, nous aurons un abonnement en ligne et vous pourrez débloquer tous les articles que vous rencontrerez.